7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 11 (1205), 2017-03-17
Kinas Trumpai
Kadras iš filmo „Masarykas“
Kadras iš filmo „Masarykas“

Įteikti Čekijos kino ir televizijos apdovanojimai

24-ąjį kartą įteikti Čekijos kino ir televizijos apdovanojimai. Daugiausia, net 12 „Čekijos liūtų“ pelnė istorinis Juliaus Ševčíko filmas „Masarykas“ apie čekų diplomatą, pirmąjį Čekoslovakijos prezidentą Janą Masaryką Antrojo pasaulinio karo metais. Tomášo Weinrebo ir Petro Kazdos filmas „Aš, Olga Hepnarova“, kurį pernai rodė ir „Kino pavasaris“, pelnė du apdovanojimus: geriausiai pagrindinei (Michalina Olszanská) ir antraplanei aktorei (Klára Melíšková). Filmai varžėsi 17 kategorijų, 2 iš jų skirtos televizijos produkcijai. Apdovanojimas už indėlį į Čekijos kiną atiteko kino kritikei Evai Zaoralovái ir aktoriui Jiříui Bartoškai, kurie nuo 1994-ųjų vadovauja Tarptautiniam Karlovi Varų festivaliui (oficialiai Zaoralová nuo 2010 m. pasitraukė iš meno vadovės pareigų).

 

Televizija HBO kurs serialą apie JAV rinkimus

HBO kurs mini serialą apie 2016 m. JAV rinkimus, kuris remsis politikos žurnalistų Marko Halperino ir Johno Heilemanno netrukus pasirodysiančia knyga. Jie jau yra išleidę knygas apie 2008 m. ir 2012 m. rinkimus („Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime“ ir „Double Down: Game Change 2012“). Pirmąją „Žaidimo keitimas“ („Game Change“) dalį ekranizavo HBO, televizijos filmas tuo pačiu pavadinimu sulaukė palankių kritikų vertinimų, laimėjo 3 „Auksinio gaublio“ ir 4 „Emmy“ apdovanojimus, tarp jų – už režisūrą Jay Roachui ir geriausią vaidybą Julianne Moore ir Woody Harrelsonui. Serialą apie 2016 m. rinkimus taip pat režisuos Jay Roachas, vykdomieji prodiuseriai bus Tomas Hanksas ir Gary Goetzmanas.

 

Larsas von Trieras derasi dėl sugrįžimo į Kanus

Praėjus šešeriems metams nuo paskelbimo persona non grata, Larsas von Trieras derasi su Kanų kino festivalio organizatoriais dėl sugrįžimo į festivalį 2018 m. su filmu „Namas, kurį pastatė Džekas“ („The House That Jack Built“). Filme, kuris rodys 12 serijinio žudiko gyvenimo metų ir jo svarbiausius nusikaltimus, vaidina Mattas Dillonas ir Uma Thurman. Žmogžudystės bus pateikiamos Džeko (Mattas Dillonas) akimis kaip „meno kūriniai“. Kai aplink jį ims sukiotis detektyvai, Džekas sieks įvykdyti paskutinę – tobulą žmogžudystę. Jo aukas vaidins Uma Thurman, Sofie Gråbøl ir Riley’s Keoughas. Pasak von Triero, šį filmą įkvėpė Donaldo Trumpo iškilimas. Filmas, kurio biudžetas 8,7 milijonai eurų, buvo pradėtas šią savaitę Dalslande, Švedijoje. Kūrybinė grupė taip pat surengė spaudos konferenciją, per kurią von Trieras apibūdino „Namą, kurį pastatė Džekas“ kaip tradiciškiausią savo filmą.

 

Iki 2011-ųjų von Trieras buvo išties laukiamas Kanų kino festivalyje. Jis apdovanotas „Auksine palmės šakele“ už filmą „Šokėja tamsoje“ (2000), Žiuri prizu už „Prieš bangas“ (1996). Geriausios aktorės apdovanojimus už vaidmenis von Triero filmuose yra gavusios Björk, Charlotte Gainsbourg, Kirsten Dunst. Tačiau dėl antisemitinių pastabų 2011 m. režisieriui uždrausta dalyvauti festivalyje.

 

Praėjusią savaitę susitikdamas su žiniasklaida von Trieras buvo akivaizdžiai nervingas. Paklaustas, kas jį privertė vėl viešai kalbėti, jis atsakė: „Mano prodiuseris.“ Thurman, prieš tai kūrusi nedidelį vaidmenį „Nimfomanėje“, vadino von Trierą nuostabiu režisieriumi aktoriams, esą jis „neįtikėtinai jautrus ir švelnus“. Dillonas pridūrė, kad visada žavėjosi aktorių vaidmenimis von Triero filmuose: „Mes, aktoriai, žinome, kad gali sukurti nepriekaištingą vaidmenį, tačiau filmas gali būti sumontuotas taip, kad teks slėpti akis. Tačiau jaučiu, kad dabar esu gerose rankose.“ Von Trieras populiarus tarp aktorių, pernai Kristen Stewart sakė, kad „žudytų“ dėl galimybės dirbti su danų režisieriumi.

 

Su Lietuvos kino centro parama bus kuriami 23 filmai

Lietuvos kino centras paskirstė šių metų pirmojo konkurso finansavimą kino projektams. Iš viso paremti 23 kino projektai, bendra jiems skirta suma – 2 010 200 eurų. Paramą gavo 18 prodiuserių kompanijų, savo sumanymus įgyvendins 23 režisieriai. Bus finansuojami 11 vaidybinių ilgametražių, 9 dokumentiniai ilgametražiai, 2 animaciniai trumpametražiai ir 1 interaktyvus kino projektas (iš jų 3 debiutai).

 

46 tūkstančiai eurų skirti penkiems parengiamųjų darbų projektams. Režisieriai imasi naujų temų savo filmams: Audrius Stonys kurs filmą „Kitoje pasaulio pusėje“, pasakojantį apie Urugvajuje veikiantį folklorinių šokių kolektyvą ir jo bandymus išsaugoti lietuviško tautinio identiteto likučius, Romas Zabarauskas filme „Advokatas“ nagrinės kūrėjui artimas homofobijos ir ksenofobijos temas.OK

14 filmų kuriami su kino kompanijomis iš Latvijos, Olandijos, Latvijos, Vokietijos, Bulgarijos, Prancūzijos, D. Britanijos, Lenkijos, Ukrainos, Airijos, Šveicarijos, Vengrijos, Slovėnijos, Italijos, Švedijos. Tarp kino projektų – Linos Lužytės „Pilis“, Marato Sargsyano „Tvano nebus“ bei Audriaus Mickevičiaus „Pavyzdingas elgesys“.

 

Finansavimą filmų užbaigimui gavo du dokumentiniai ir trys vaidybiniais ankstesniais metais dalinio finansavimo sulaukę projektai. 2017–2018 m. turėtų būti sukurti Audriaus Juzėno vaidybinis filmas „Pelėdų kalnas“, Igno Jonyno vaidybinis filmas „Nematoma“, Ramunės Kudzmanaitės dokumentinis filmas „Seserys Chodakovskos. Lietuvos byla“, Artūro Jevdokimovo dokumentinis filmas „Second Hand“ ir Sergejaus Loznicos vaidybinis filmas „Nuolankioji“.

Antrasis šių metų kino projektų parengiamųjų ir gamybos darbų finansavimo konkursas bus paskelbtas balandžio 3 dieną.

 

Visas remiamų projektų, jų kūrėjų ir vykdytojų sąrašas čia: http://www.lkc.lt/2017/03/su-lietuvos-kino-centro-parama-bus-kuriami-23-filmai/

 

Parengė Ilona Vitkauskaitė

Kadras iš filmo „Masarykas“
Kadras iš filmo „Masarykas“
Kadras iš serialo „Game Change“
Kadras iš serialo „Game Change“
Uma Thurman
Uma Thurman