7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vaidoto Janulio paroda „Dvinsko tvirtovės dienoraštis“

Baroti inf.
Nr. 9 (1203), 2017-03-03
Anonsai Kronika

2017 m.  kovo 3 d. 17 val.  Baroti galerijoje (Didžioji vandens g. 2, Klaipėda)  atidaroma Vaidoto Janulio paroda „Dvinsko tvirtovės dienoraštis“, skirta autoriaus 60-ie metų jubiliejui.

Vaidotas Janulis gimė  1957 m. Šiauliuose. 1982 m. baigė Šiaulių Universiteto Menų fekultetą.
Nuo 1982 m. dirba Šiaulių Universitete, šiuo metu -  Menų katedros profesorius. Dėsto grafiką, kaligrafiją, piešimą. Nuo 1982 m. dalyvauja tarptautinėse, respublikinėse,užsienio parodose Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Vengrijoje, Olandijoje, Belgijoje, USA, Australijoje, Meksikoje, Lenkijoje, Anglijoje,Ukrainoje, Danijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Japonijoje. Dirba lakštinės grafikos, ekslibriso, knygų iliustracijos, kaligrafijos, akvarelės, objektų, tapybos ir instaliacijos srityse.

Apie pristatomą parodą autorius  kalba taip :
„Šios kolekcijos pagrindas, kaip aš vadinu Dvinsko /Daugpilio/ tvirtovės dienoraštis. Tai daugiasluoksnis, istorinis - kultūrinis, kaligrafijos, grafiti ir faktūrų subkultūrinis sluoksnis. Prof. Albertas Gurskas yra teigęs, kad kaligrafija – tai individualybės emocinės raiškos priemonė. Japonų poetė ir kaligrafė Chanda Siuko yra sakiusi ,,Išreikšdama save, gėlė skleidžia nepakartojamą kvapą. Kaligrafija – tai žmogaus sielos gėlė“.Rytų kultūroje kaligrafija tradiciškai siejama ne tik su šrifto estetiškumu, bet ir su moralinių vertybių teigimu. Šis kultūrinis, faktūrinis sluoksnis sudaro man prielaidą priimti raides kaip ženklus, hieroglifus, faktūras, kaip grafines figūras ir toliau artikuliuoti šią plastinę kalba. Tvirtovės sienų, durų, langų, šikšnosparnių sparnų plazdenimas pagaliau grindinio istorinis pelėsis sukuria tą nuotaiką, kur susireikšminęs pilietis nusprendė save įamžinti negrabiu bet jo supratimu svariu epistoliarinio žanro elementu, paimtu iš jo elementoriaus vadinamo -  mentalitetu. Šis prisilietimas prie tvirtovės sienų ir leido rastis šiam štrichui, įvilkti jį į estetinį rūbą.“/ V.Janulis/

 

Žymos:
Baroti inf.,