7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Małgorzatos Żurados paroda „Viską matančios akys“

LTMKS inf.
Nr. 8 (1202), 2017-02-24
Dailė Anonsai

Projektų erdvėje „Sodų 4“ pristatoma menininkės Małgorzatos Żurados paroda, kuria ji kviečia pirmą kartą susipažinti su daugiausia Lietuvoje, reziduojant Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje bei Vilniuje 2016–aisiais, atlikto tyrimo rezultatais ir sukurta jį atskleidžiančia medžiaga.

„Viską matančios akys“ – tai tiesioginė nuoroda į to paties pavadinimo scenarijų, parašytą aiškiaregio Stefan Ossowiecki pagal jo paties biografiją 1940–aisiais ir skirtą Paramount Pictures. Šis projektas yra meninė istorinių duomenų apie jo ir kitų mediumų XX a. pradžioje atliktus eksperimentus interpretacija. Remiantis užfiksuotais šaltiniais formuojamas naujas naratyvas, laisvai jungiantis tikrus ir išgalvotus faktus ir siūlantis plačiąja prasme tyrinėti komunikaciją su nežinomu asmeniu, ribinių būsenų idėją, ekstrasensorinį suvokimą bei žinių perdavimą neįprastais būdais.

Małgorzata Żurada yra tarpdisciplininė menininkė, gyvenanti ir kurianti Varšuvoje, Lenkijoje. 2002–aisiais ji baigė Varšuvos dailės akademiją (grafikos meno ir grafinio dizaino magistrą) ir dalyvavo įvairiose parodose bei rezidencijose Lenkijoje, Lietuvoje, Suomijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Indonezijoje. Menininkė domisi ryšiais tarp formos ir reikšmės. Jos kūryboje atsiskleidžia praeities ir dabarties okultinės teorijos, ritualai ir dvasinės praktikos. Pagrindinės jos tyrimų kryptys yra vizualinės kalbos jungtys su tikėjimo sistemomis ir ezoterinių žinių šifravimo būdai. Šiuo metu Żurados kūryba nuo grafinio meno palaipsniui krypsta link konceptualumo, išnaudodama performatyvius kūno gebėjimus bei įtraukdama laiką ir erdvę kaip papildomus prasmės faktorius. 2016–aisiais menininkei paskirta Lenkijos respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos stipendija, kuri buvo skirta ir šio projekto įgyvendinimui. Daugiau apie menininkę www.mzurada.com.

Aušra Kaziliūnaitė – poetė, rašytoja, žmogaus teisių aktyvistė. Išleido keturias poezijos knygas: Pirmoji lietuviška knyga (2007), 20% koncentracijos stovykla (2009), Mėnulis yra tabletė (2014), esu aptrupėjusios sienos (2016). Už knygą Mėnulis yra tabletė apdovanota Jurgos Ivanauskaitės premija. 2016 m. poetei paskirta Jaunojo menininko premija. Kūryba versta į anglų, prancūzų, rusų, vokiečių, latvių, lenkų, gruzinų kalbas. Kaziliūnaitė  baigė istorijos ir religijos mokslų studijas, šiuo metu ji yra Vilniaus universiteto filosofijos doktorantė ir atlieka praktiką Amsterdamo universitete. Tyrimų sritys – vizualumo ir galios santykiai, kino filosofija.


Paroda veikia 2017/03/02–17
trečiadieniais–penktadieniais 16–20 val. arba susitarus tel. +37062689230
   

Atidarymas 2017/03/01
18:00    
Atidarymo metu Aušra Kaziliūnaitė skaitys šiai parodai sukurtus poetinius tekstus.


Paroda surengta bendradarbiaujant su Culture.pl, parodos rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lenkijos institutas Vilniuje. Organizatorius – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.


Projektų erdvė „Sodų 4“
Sodų g. 4, Vilnius
www.letmekoo.lt/sodu-4

 

 

Žymos:
LTMKS inf.,