7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

XLVI Vilniaus aukcionas skirtas knygoms

Nr. 8 (1202), 2017-02-24
Anonsai Kronika

Nuo antradienio, vasario 21 d., kviečiame į XLVI Vilniaus aukciono, skirto knygoms, ekspoziciją galerijoje „Kunstkamera“


Nuo antradienio, vasario 21 d. galerijoje Kunstkamera atidaroma knygų aukciono ekspozicija. Knygų aukcionas – Knygų mugės renginių dalis, priklauso rubrikai „renginiai už mugės ribų“. Lankytojai beveik visą savaitę (vasario 21–24 dienomis nuo 10 iki 18 val. bei vasario 25 dieną nuo 10 iki 12 val.) yra kviečiami apžiūrėti ekspoziciją, susidarančią iš senųjų knygų, įvairių leidinių, kartografijos, istorinės grafikos ir kūrinių ant popieriaus. Renginį vainikuos aukcionas, kuris vyks galerijoje šeštadienį, vasario 25 d., 13 val.

    Knygų aukcione pristatoma 530 knygų, leidinių, spaudinių, istorinės grafikos ir žemėlapių, suskirstytų į daugiau nei 30 grupių. Platus knygų ekspozicijos diapazonas pristato knygas nuo senųjų iki šiuolaikinių knygų-objektų. Atskiros rubrikos skirtos Lietuviškos spaudos draudimo laikotarpio knygoms, Tarpukario knygoms, Lietuvių išeivijos knygoms, Užsienio literatūrai, Vilnianai, Militariai, Meniniams albumams ir kitoms. Žinoma, labiausiai apžiūrėti masina Senųjų knygų iki 1800 m. rubrika. Čia bus galima atrasti XVI–XVIII a. leidinius, iš kurių seniausias yra datuojamas 1572 m., ir tai yra konvoliutas su Petro Roizijaus laiškais Žygimantui Augustui. Knygų kainų spektras taipogi labai platus – nuo 5 Eur iki 12000 Eur (Christoph Hartknoch  „Alt und neues Preussen“ , 1684). Tarp bibliografinių raritetų galima minėti Elzevyrų leidyklos leidinius, taip pat Andriaus Celarijaus  „Lenkijos karalystės ir Lietuvos kunigaikštystės istoriją“, leistą Amsterdame 1659 m., taip pat Tacito, Lukrecijaus leidinius lotynų kalba bei 1759 m. Vilniuje leistą Bonaventūros „Ziwatas Pona yr Diewa musu...“


    Ne ką mažiau įdomios ir autorinės dailininkų knygos. Pagal O. Milašiaus eiles lietuvių išeivijos dailininko Prano Gailiaus sukurtas grafikos darbų ciklas „La Mer“. Neemijos Arbit Blato litografijų aplankas su užfiksuotais ryškiausių tapytojų, kaip: Vlaminc, Matisse, Picasso, Bonnard ir kitų, portretais.


    Aukcione galima atrasti ir V. Papievio, lietuvių nacionalinės premijos laureato, novelių knygą „Žiebtuvėliai-anarchistai“. Ranka įrištos knygos tiražas tesiekia 15 vienetų. Nustebinti gali ir vaikiška knygelė, kai atrandi joje Š. Saukos iliustracijas.


Šis aukcionas aprėpia ne tik platų knygų istorijos laikotarpį, bet siūlo į knygą „pažvelgti kitaip“, pvz. pristato  mažiausią Lietuvoje išleistą knygą, taip pat Česlovo Lukensko knygas – skulptūrinius objektus iš medžio masyvo. Be knygų aukcione pristatomi ir istorinių įvykių vaizdai, žemėlapiai, fotografijos, plakatai, dokumentai.


Aukciono rengėjai, sudarinėdami aukciono rinkinį įtraukė daugybę knygų, kurios yra kažkuo išskirtinės, įdomios, keistos, retos, netikėtos. Tikimasi, kad tarp tokios gausos knygų, suskirstytų į aiškias rubrikas, lankytojai galės atrasti sau aktualius leidinius, o knygų aukcionas skatins tiek domėjimąsi knygomis, tiek jų kolekcionavimą ir asmeninių bei šeimos bibliotekų formavimo kultūrą.

Iki susitikimo knygų aukciono ekspozicijoje ir aukcione!

Papildoma  informacija:
Meno rinkos agentūra
t. +5 2307 200
m. +370 615 29023, +370 685 76500,
e. p. [email protected]
Tinklapis: www.menorinka.lt  

 

Žymos: