7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasario 16-osios šventė Istorinėje Prezidentūroje

Rengėjų inf.
Nr. 7 (1201), 2017-02-17
Anonsai Kronika

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje, Vilniaus g. 33, Kaune pasirengimas Lietuvos šimtmečiui finišuoja

2017 metų vasario 16-ąją Istorinė Prezidentūra Kaune skelbia projekto „Šimtmečio belaukiant: reikšmingiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai“ finalinio etapo pradžią ir kviečia viso pasaulio lietuvius aktyviai dalyvauti projekto veiklose. Balsuoti už reikšmingiausius Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykius galima Istorinėje Prezidentūroje ir muziejaus tinklalapyje www.istorineprezidentura.lt (http://istorineprezidentura.lt/balsavimas4/rezultatai.php?visi=irasai), o projekto protų mūšis „Šimtmečio belaukiant“ vyks muziejuje, virtualioje erdvėje (http://www.15min.lt/kultura/naujiena/renginiai/vasario-16-aja-virtualus-protmusis-simtmecio-belaukiant-29-753686) ir lietuvių bendruomenėse užsienyje. Projektu, kurio šūkis – pažinti, suprasti, didžiuotis, siekiama, kad kuo daugiau žmonių užsiimtų sąmoninga savišvieta, aktyviai įsijungtų į įvairią kultūrinę ir pilietinę veiklą, prasmingai pasitiktų artėjantį valstybės šimtmetį.

Projektas „Šimtmečio belaukiant: reikšmingiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai“ vykdomas nuo 2013 metų ir supažindina su laikotarpiu, kuriame buvo padėti tvirti moderniosios Lietuvos pamatai. Keturiems jo etapams (1918–1922 m.; 1923–1928 m.; 1929–1934 m.; 1935–1940 m.) muziejaus istorikai pasiūlė 400 įvykių (po 100 kiekvienam etapui). Lankytojai, balsuodami muziejuje ir virtualioje erdvėje, iš kiekvieno etapo išrinko po 25 įvykius. Šių metų vasario 16 dieną prasidės finalinis etapas, kuriame lankytojų balsais atrinkti 100 įvykių kovos dėl aukščiausių vietų. Po metų, švenčiant Lietuvos šimtmetį, Istorinėje Prezidentūroje bus atidaryta balsavimo pagrindu parengta paroda „100 reikšmingiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykių“. Kiekvienas bent kartą balsavęs projekte taps šios parodos bendraautoriumi!

Vasario 16-osios šventė Istorinėje Prezidentūroje

Kaip ir kasmet, Vasario 16-ąją, nuo 11 iki 17 val., Istorinė Prezidentūra bus atvira visiems švenčiantiems žmonėms. Lankytojų laukia naujausios parodos ir ekspozicijos. Artėjančiam šimtmečiui ypač aktuali paroda „Prioritetų pasjansas: Valstybės ir Tautos šventės Pirmojoje Lietuvos Respublikoje (1918–1940 m.)“, pasakojanti apie tarpukario šventes, iš kurių ir šiandien reikėtų pasimokyti dalyvavimo kultūros ar pasisemti idėjų, kaip suvienyti žmones bendram tikslui.

Kiekvienas į Istorinę Prezidentūrą užsukęs lankytojas bus kviečiamas prisėsti, susipažinti su finaliniu projekto „Šimtmečio belaukiant: reikšmingiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai“ šimtuku ir pareikšti savo nuomonę balsuojant.

11 val. į Audiencijų salę susirinkusios istorijos mėgėjų ir profesionalų komandos varžysis dėl  Pirmosios Lietuvos Respublikos istorijos žinovo vardo. Protų mūšyje „Šimtmečio belaukiant“ dalyvaus 13 komandų, kurios savo žinias apie Pirmosios Lietuvos Respublikos istoriją demonstruos penkiuose klausimų turuose. Laimėtojų laukia pagrindinis prizas – kelionė „Triumfo kelias“, skirta paminėti 80-ąsias Lietuvos vyrų krepšinio komandos pergalės 1937 metų Europos vyrų krepšinio čempionate Rygoje metines. Kauno miesto savivaldybė taip pat įsteigė prizą komandai nugalėtojai, o visų prizines vietas užėmusių komandų nariai bus apdovanoti naujausiu Istorinės Prezidentūros leidiniu „Laikinoji sostinė 10/160“.

13.30 val. Lietuvos Respublikos Prezidentės ir Kauno miesto mero vardu prie visų trijų Pirmosios Lietuvos Respublikos Prezidentų paminklų muziejaus sodelyje bus iškilmingai padėta gėlių.


Protų mūšis „Šimtmečio belaukiant“ virtualioje erdvėje

Bendradarbiaujant su Valstybės pažinimo centru, Istorinės Prezidentūros protų mūšis „Šimtmečio belaukiant“ vasario 16 d. 15 val. vyks ir portale 15min.lt. Visi norintys galės jungtis prie specialiai parengto virtualaus klausimyno ir pasitikrinti žinias apie Vasario 16-osios Lietuvą, pirmuosius atkurtos Lietuvos valstybės žingsnius, jos istorinę, ekonominę, sociokultūrinę raidą.

Turnyro organizatoriai ragina priimti Vasario 16-osios Lietuvos iššūkį ir teisingai atsakyti į visus užduotus klausimus. Prieš tai rekomenduojama susipažinti su visais 400 to laikotarpio įvykių, pateiktų Istorinės Prezidentūros svetainėje. Pirmieji dešimt teisingai ir greičiausiai atsakiusiųjų bus apdovanoti vertingais Istorinės Prezidentūros ir Valstybės pažinimo centro prizais.

Protų mūšis „Šimtmečio belaukiant“ lietuvių bendruomenėse pasaulyje

Bendradarbiaujant su Užsienio lietuvių departamentu prie Užsienio reikalų ministerijos, protų mūšis „Šimtmečio belaukiant“ bus organizuojamas ir užsienio lietuvių bendruomenėse. Ketinimą surengti šį turnyrą jau paskelbė Italijos Pjemonto regiono lietuvių bendruomenė, Naujojo Džersio valstijos Šiaurinio Niujorko bendruomenė (JAV), San Francisko lietuvių bendruomenė (JAV), Airijos Malingaro (Mullingar) miesto lietuvių bendruomenė, Lietuvos Respublikos ambasada Vengrijoje kartu su Vengrijos lietuvių bendruomene ir Budapešte studijuojančiais studentais iš Lietuvos, Lietuvių jaunimo bendruomenė Švedijoje ir Lenkijos lietuvių jaunimo sąjunga. Protų mūšiai vyks įvairiomis dienomis tarp Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios švenčių.

Projektą  „Šimtmečio belaukiant: reikšmingiausi Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai“ vykdo Istorinė Prezidentūra Kaune. Dalyvauti projekte galima balsuojant muziejuje arba muziejaus virtualioje svetainėje www.istorineprezidentura.lt. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros ministerija.

Istorinė Prezidentūra taip pat kviečia dalyvauti tęstiniame projekte „Vasario 16-oji mano šeimoje“ ir parodyti visam pasauliui, kaip lietuviai švenčia Vasario 16-ąją. Projektą palaiko Pasaulio lietuvių bendruomenė. Vasario 16-osios nuotraukų galerija – http://www.istorineprezidentura.lt/seima/.

Daugiau informacijos:
Renata Mikalajūnaitė
Istorinės LR Prezidentūros Kaune vadovė
Tel. 8 616 20115; el. paštas [email protected]

Žymos:
Rengėjų inf.,