7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gregorijaus Talo fotografijų paroda „A Capriccio

VVGŽM inf.
Nr. 7 (1201), 2017-02-17
Anonsai Kultūra

Vilniaus tolerancijos centre išeksponuota iš Lietuvos kilusio menininko Gregorijaus Talo (angl. Gregory Talas) fotografijų paroda. G. Talas – apdovanojimus pelnęs fotografas, dizaineris, tapytojas, edukatorius ir prodiuseris, nuo 1990 m. gyvenantis Kanadoje, kur šiuo metu dirba kaip laisvai samdomas fotografas ir meno vadovas.


Retrospektyvinę fotografijų parodą Gregorijus pavadino „A Capriccio" (it. Capriccio – laisvai). Tai – paprastai muzikoje naudojamas terminas, apibrėžiantis kūrinį, kuriam būdinga netikėta nuotaikos kaita, įmantri išraiška. Pasak paties Gregorijaus, parodos pavadinimas susijęs su jos įvairiapusiu turiniu – parodai atrinktos įvairius menininko gyvenimo ir kūrybos laikotarpius bei stilius atkartojančios fotografijos. XX a. aštunto dešimtmečio Vilniaus vaizdus keičia XXI a. Toronto gatvės ar devinto dešimtmečio Romos kampeliai, šalia Nemenčinės gyventojo Maniaus portreto glaudžiasi Prahos statiniai. Tokia vietovių ar vaizdų kaita perteikia ir paties G. Talo gyvenamų vietų kitimą, skvarbia jo – pasaulio piliečio – akimi užfiksuotas „Remington“ penkto modelio spausdinimo mašinėlės detales ar nostalgiškas Vilniaus gatves.


Paroda veiks nuo 2017 m. sausio 18 d. iki kovo 18 d.

Gregorijus Talas – apdovanojimus pelnęs fotografas, dizaineris, tapytojas, edukatorius ir prodiuseris, dėl savo kūrybiškų meno projektų įvairiose medijose žinomas tarptautiniu mastu.
Gregorijus gimė Lietuvoje, o sulaukęs 17 metų pradėjo dirbti vienoje didžiausių šalies leidybos įmonių kaip koloristikos, spaudos ir fotografijos specialistas. Jis domėjosi ir džiazu: kartu su žinomomis džiazo grupėmis pasirodydavo klubuose, koncertuose, išleido džiazo muzikos įrašų.
Aštuntajame dešimtmetyje Gregorijus pradėjo vadovauti Pramoninio dizaino instituto Fotografijos departamentui Vilniuje, o po septynerių metų atidarė fotografijos dizaino studiją, kuriai sėkmingai vadovavo iki išvykimo į Italiją 1989 m.


1990 m. Gregorijus atvyko į Kanadą, kur dirbo kaip laisvai samdomas fotografas ir meno konsultantas įvairiose įmonėse, įskaitant dirbančias kultūros ir leidybos srityse. Jis padėjo kurti Didžioje Britanijoje, Čekijos Respublikoje, Vokietijoje, Italijoje, Suomijoje, Kanadoje, Rusijoje ir Lietuvoje vykusių meno ir prekybos mugių dizainą.


Gregorijus taip pat dirbo „Vakaro žinių“, „Literatūros ir meno“, „Studenchesky Meridian“ ir „Sobesednik“ laikraščių reporteriu. Tarptautinė naujienų agentūra APN, leidiniai „Sovetskoje Foto“, „Dekorativnoe Iskusstvo“, „Junost“ spausdino Gregorijaus fotografijas, parengė apžvalginių meno kritikos straipsnių apie jo kūrybinius projektus. Maždaug penkiasdešimties vinilinių muzikinių įrašų plokštelių, išleistų Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje, Rusijoje ir Lenkijoje, viršelių dizainui buvo panaudotos Gregorijaus fotografijos.


Nuo 1990 m. Gregorijus dirbo Kanados įmonės „Ground Zero“ įpakavimų dizaino srityje, vėliau –„Toronto Sun“ laikraštyje, „Tempelton Studios“. Philippos Sclaar knyga „Hot/Houte Cousine“, išleista „NDE Publishing“, buvo iliustruota jo darytomis maisto patiekalų nuotraukomis. Gregorijaus fotografijos taip pat buvo spausdintos „Toronto Star“ ir „NOW“ žurnaluose. Jis dalyvavo daugybėje meno parodų (pavyzdžiui: Geriausia fotografija „Art Focus98“ (BCE vieta), spaudoje buvo publikuojami jo straipsniai apie fotografiją ir dizainą.


Nuo 1994 m. Gregorijus vadovavo savo verslui „Kodiak galerijoje“, iš pradžių Richmond Hillyje, vėliau Distillery rajone, kur buvo įkurtas meno butikas ir fotografijos galerija. Jis organizuodavo meno dirbtuves, kuruodavo rinktinių vietinių ir tarptautinių menininkų parodas.


Prieš metus Gregorijus nusprendė pasitraukti iš aktyvių galerijos vadovo pareigų ir šiuo metu dirba kaip laisvai samdomas fotografas ir meno vadovas. Jo pagrindiniai klientai yra „TD Canada Trust“, Toronto apylinkės oro uosto administracija, „Air Canada centre“, „Hellenic retirement residencies“, „Design Nexus Interiors“, „BEENU Designs“. Gregorijaus meniniai interesai aprėpia gatvės fotografiją (street photography), architektūrą ir interjerus, kūrybinius portretus; jis turi didelę patirtį fotografuojant gaminius ir maisto patiekalus. www.gregorytalas.com


 

 

Žymos:
VVGŽM inf.,