7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kartos ir likimai“ – paroda, skirta kitam broliui Savickiui

VVGŽM inf.
Nr. 6 (1200), 2017-02-10
Anonsai Kultūra

2017 m. vasario mėn. 13 d. 17.30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) bus atidaryta tapybos paroda „Kartos ir likimai“, skirta Algirdo Savickio 100-osioms gimimo metinėms. Parodoje pristatomos keturios menininkų šeimos kartos: tarpukario diplomatas ir rašytojas Jurgis Savickis, jo sūnūs Algirdas ir Augustinas, anūkas Raimondas Savickas ir proanūkė Ramunė Savickaitė-Meškėlienė.


Nors dėl ankstyvos žūties Algirdas Savickis (1917, Kopenhaga – 1943, Kauno getas) meno pasaulyje tespėjo palikti keletą pėdsakų ir yra žinomas tik kaip Lietuvos dailės klasiko Augustino Savicko brolis, parodoje „Kartos ir likimai“ pagrindinis dėmesys skiriamas būtent jam.
Tiek Algirdas, tiek Augustinas – Lietuvos diplomato Jurgio Savickio ir žydės medikės Idos Trakiner sūnūs – nuo mažų dienų linko į dailę. Po studijų Vokietijoje ir Šveicarijoje Algirdas pradėjo mokytis tapybos pas prof. Justiną Vienožinskį, dėsčiusį Kauno meno mokykloje.


Tapytoja Valerija Juškienė, kuri kartu su Algirdu mokėsi tapybos, yra pasakojusi: „Savickis labai gerai, įdomiai dirbo. Jis buvo tylus, ramus, draugiškas, susikaupęs, savyje paskendęs. Algirdo darbai buvo labai geri, nes jis, atrodo, jau buvo kažkur padirbėjęs. Matėm, kad tai ne mokinio, o tikro meistro darbai.“


Parodoje eksponuojami trys išlikę Algirdo paveikslai rodo neabejotiną jo kaip tapytojo talentą ir liudija tuo laikmečiu populiarių modernistinių tapybos krypčių įtaką dailininko kūrybai. Vis dėlto talentingam vaikinui nebuvo lemta tapti garsiu dailininku. Pamilęs žydaitę Juliką, drauge su ja ir įdukra Regina Algirdas pasitraukė į Kauno getą, kur tragiškai žuvo nušautas sargybinio.


Parodoje, kurios atidarymas vyks vasario mėn. 13 d. 17.30 val., bus galima apžiūrėti ypač vertingą Jurgio Savickio natiurmortą (vienintelį jo darbą, išlikusį šeimos kolekcijoje), Augustino ir Raimondo Savickų drobes, kuriose reflektuojama šeimos tema, ir jauniausios kartos atstovės Ramunės Savickaitės-Meškėlienės natiurmortus, skirtus dėdės Algirdo atminimui. Atidarymo renginio metu gros pianistas Viktoras Paukštelis, garsėjantis unikalia grojimo maniera ir kūrybišku atlikimu. Tolerancijos centre eksponuojamą parodą bus galima apžiūrėti iki 2017 m. gegužės mėn. 21 d.
Tolerancijos centras – didžiausias Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys, kuriame veikia Lietuvos žydų dailės, kultūros, istorijos ir judaikos ekspozicijos, vyksta vietiniai ir tarptautiniai renginiai, organizuojami edukaciniai užsiėmimai.

Daugiau informacijos:

Ieva Šadzevičienė,
VVGŽM Tolerancijos centro vadovė
Tel. (8 5) 262 9666; el. paštas: [email protected]

Žymos:
VVGŽM inf.,